IV Powiatowy Konkurs Cukierniczy pod hasłem "Biało-czerwony deser"
- ZSZiO w Sułkowicach

W dniu 25 października 2018 r. odbył się w naszej szkole IV Powiatowy Konkurs Cukierniczy pod hasłem "Biało-czerwony deser". Patronat merytoryczny nad konkursem objęło Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników. Celem konkursu było pogłębianie umiejętności kulinarnych u uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym, poszerzanie ich zainteresowań i pasji oraz upamiętnienie, przez tematykę konkursu, 100-nej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczestnicy musieli wykonać dowolny deser ale o owocowej nucie w naszych barwach narodowych. Najlepiej z tą tematyką poradziła sobie Angelika Drabik z ZSOiZ w Lubniu. Nasza reprezentantka Kinga Oliwa zajęła III miejsce. Jury konkursowe bardzo pochlebnie wyraziło się o wszystkich przygotowanych deserach, z uznaniem patrząc na tempo i technikę pracy. Nagrody ufundowało Starostwo Powiatu Myślenickiego oraz firma Trento Food Sp. z o.o. Hotel Gala. Po konkursie odbyło się spotkanie z Panem Łukaszem Grabowskim ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, który podzielił się z uczniami swoimi zawodowymi spostrzeżeniami oraz pokazał jak można zrobić gąbkę spożywczą, którą można wykorzystać do dekoracji potraw. Klaudia Zborowska.