Kulinarna podróż klasy 3 tg4
- Urszula Woźnik-Batko
- Published in Wycieczki
W środę 15 grudnia 2021r. klasa III TG4 wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Miejscem warsztatów była Restauracja Vinnica w miejscowości Sygneczów – okolice Wieliczki.
Uczniom towarzyszyły pani Klaudia Zborowska – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i wychowawca Marta Biernat, Uczestników w podróż kulinarną w klimacie kuchni włoskiej, zabrał szef kuchni pan Grzegorz Szczygieł. Pod okiem profesjonalisty uczniowie przygotowywali trzydaniową kolację:
Przystawka:
bruszetta, pralinka wieprzowa, krewetka w sosie maślanym
Danie główne:
kurczak sous viole z sosem pieprzowym, duszona marchewka,
pęczotto z zielonym groszkiem i pieczoną papryką
Deser:
Fantazja serowa
Praca pod okiem doświadczonego szefa kuchni, z możliwością wykorzystania nowoczesnego sprzętu kuchennego, nowych technik obróbki cieplnej i surowców to bezcenne doświadczenie dla naszych uczniów. Dopełnieniem nowych umiejętności była możliwość skorzystania z autorskich form serwowania dań samego szefa kuchni. W temacie dekorowania każdy z uczestników mógł pozwolić sobie na własną fantazję.
Przygotowana trzydaniowa kolacja to wspólne dzieło wszystkich uczestników. Warsztaty obok doskonalenia umiejętności kulinarnych, serwowania dań i obsługi klienta to doskonała forma integracji, pracy w zespole, odpowiedzialności za wspólne dzieło, właściwej organizacji pracy, panowania nad stresem przy czasowych ograniczeniach, gdy zachodzi konieczność obsługi dużej ilości klientów.
Zwieńczeniem trudu naszych uczniów była kolacja, którą mogliśmy wspólnie zjeść!
Z radością, pełnym żołądkiem i nowymi doświadczeniami wracaliśmy do domu.
Marta Biernat